Μενού Κλείσιμο

Φυσικά γλυπτά ως φορείς πολυσημίας από τη Bασιλική Σαγκιώτη, “ROOMS2021”, Aίθουσα Tέχνης Καππάτος

To Artnart.eu (art portal) καλωσορίζει τα νέα μέλη του (καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, φιλότεχνους) που αρθρογραφούν στην κατηγορία : e-community.

Στην παρέα μας σήμερα, η εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη παρουσιάζει τα δικά της τρισδιάστατα έργα (επιτοίχια και χώρου) που εκτίθενται στην Aίθουσα Tέχνης Καππάτος, στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2021”, από 22 Ιανουαρίου έως 5 Μαρτίου 2021.

Σε μια εννοιολογική και μορφική διαπραγμάτευση με τη φύση και τα οργανικά υλικά, η Βασιλική Σαγκιώτη δημιουργεί φυσικά γλυπτά τα οποία λειτουργούν ως φορείς πολυσημίας, έργα που δύνανται να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως, για τη ζωή, την απειλή, τον θάνατο. Οι ερμηνείες δικές σας!

Η εικαστικός Βασιλική Σαγκιώτη δηλώνει στο Artnart.eu
“Από ένστικτο αγαπώ τα φυτά. Το ασήμαντο φυσικό στοιχειό (κλαδιά, φυτά παράσιτα, φύλλα αλλά και υποκείμενα φυτών) γίνεται κυρίαρχο μέρος της δημιουργίας. Η οργανική́ ύλη που συλλέγεται από περιπλανήσεις στους χώρους που ζω και που πιθανότατα για τους άλλους είναι αδιάφορη, ασήμαντη  και απορρίμματα,  γίνεται μέρος της ζωής μου.

Από την άλλη πλευρά, κάθε φυτό είναι ένα έργο της φύσης. Η ίδια η μορφή και η σύνθεση των οργανικών/φυσικών υλικών, (όσον αφορά την υφή, την φόρμα, την γραμμή, αλλά και την μοριακή βιολογική σύσταση), δημιουργούν έργα τρισδιάστατα  επιτοίχια και χώρου. Συγκεντρώνοντας ευτελές υλικό από μια περιορισμένη τοποθεσία, καταλήγω να εγκλωβίζω στοιχεία και μετά από ειδική επεξεργασία κρατώντας  το μοναδικό σχήμα τους και μέρος της τέλειας ομορφιάς τους, ώσπου το ανάλαφρο οργανικό στοιχείο αποκτά βάρος και ξαναγεννιέται σε νέα  μορφή.

Με αφορμή το  ενδιαφέρον  σχήμα ενός ξερού φύλου κατάλπας, με πολλές στρώσεις χαρτιού και ακρυλικών υλικών  αναπτύσσεται σε ένα  νέο είδος. Το πολυκόμπι είδος παράσιτου  επιτίθεται στο κενό και ως νέος ιός προσπαθεί να καταλάβει το χώρο. Λόγχες από Γιούκα λειτουργούν ως προειδοποίηση στον άνθρωπο για το κακό που δύναται να επιφέρει ο ίδιος στη φύση . 

Τα φυτά πολλαπλασιάζονται, διακλαδώνονται  κυριαρχούν παντού ενάντια στη μανία του ανθρώπου  που ακροβατεί στο σκληρό παρόν και το αβέβαιο μέλλον. Διαμέσου της φθαρτότητας του υλικού, φιλοδοξώ να παγιδεύσω θραύσματα της φύσης και η αντικειμενική πραγματικότητα να συνυπάρξει με την υποκειμενική. Η έννοια του φυσικού στοιχείου στο έργο εξελίσσεται όπως η ίδια η φύση και δημιουργεί μια νέα σχέση μέσα από ένα κύκλο ζωής, γέννησης, ανάπτυξης, ωρίμανσης”

Για το Δελτίο τύπου της εκδήλωσης “ROOMS2021” παρατίθεται ο σύνδεσμος : http://kappatosgallery.com/index.php/exhibitions/aegina-perf0rmance-festival/

Στο Δ.Τ. η επιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου  σημειώνει αναφορικά με τα φυσικά γλυπτά της Βασιλικής Σαγκιωτη :

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΓΚΙΩΤΗ Natural Violence

“Ένα αλλόκοτο σύμπαν από στοιχεία διαλεγμένα μέσα από το οπλοστάσιο της φύσης, που προσομοιάζουν εργαλεία βασανισμού, ιούς που εξαπλώνονται, ιστούς που διαρρηγνύονται, σκηνογραφούν τα φυσικά γλυπτά της Βασιλικής Σαγκιώτη. Η φύση παίρνει την εκδίκηση της και το Sublime ελλοχεύει σε φυσικές λόγχες, παγίδες-δαγκάνες, υποκείμενα ριζών που φύονται προς το μέρος του θεατή απειλητικά και μεσμερικά ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος παγώνει μπροστά στην φυσική ορμή που τον αγκαλιάζει ασφυκτικά για να τον καταναλώσει. Το αρχετυπικό ερώτημα κατά πόσο η βιαιότητα αποτελεί έμφυτο τρόπο έκφρασης της ανάγκης για υπερίσχυση ενός οργανισμού ανάμεσα σε ένα σύνολο ειδών που μάχονται για επιβίωση, έρχεται να μας υπενθυμίσει η παρούσα κατάσταση της πανδημίας, όπου ο καθένας μας αποτελεί έναν εν δυνάμει εχθρό για τον άλλον, σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα επιβίωσης του ισχυρότερου. Και η φύση αποδεικνύεται ο πιο ισχυρός οργανισμός όλων. Η απώλεια σεβασμού προς αυτή, είναι απώλεια εαυτού.  Η φύση θα μας αποβάλλει με μία απαράμιλλα αισθητική πράξη”.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΓΚΙΩΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η  Βασιλική Σαγκιώτη κατάγεται από το Ναύπλιο όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτη του Τμήματος ζωγραφικής, της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, με δασκάλους τον Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη από όπου αποφοίτησε με άριστα. Από το 1989 έως σήμερα δραστηριοποιείται στην  εικαστική παιδεία και εκπαίδευση.  Έχει δημιουργήσει το Εικαστικό Εργαστήρι #art25 στο Ναυπλίο, ένα εικαστικό χώρο δημιουργίας και γνώσης για την τέχνη.

Από το 2012 συνεργάζεται με τον  Οργανισμό Πολιτισμού, του Δήμου Ναυπλιέων ως υπεύθυνη εικαστικών εκδηλώσεων και εγκαταστάσεων. Από το 1989 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1988 έχει πραγματοποιήσει, επτά ατομικές εκθέσεις. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αν και κεντρικός άξονας του έργου της αποτελεί μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του τοπίου, από το 2010 στο εικαστικό της έργο προστίθεται η εικονογράφηση  κόμικς με σειρά ιστοριών που περιέχονται σε ανθολογίες κόμικς. Το 2014 κυκλοφόρησε η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ όπου εικονογραφεί σε σενάριο  Κυριακού Μακρή  από τις εκδόσεις 9η Διάσταση.