Μενού Κλείσιμο

Αναστασία Πετράκη: Η καθαρότητα του οράματος και η ποιότητα της ζωγραφικής διατύπωσης στα “Απανθίσματα μιας καλλιτεχνικής πορείας”

To Artnart.eu (art portal) καλωσορίζει τα νέα μέλη του (καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλότεχνους ) που αρθρογραφούν στην κατηγορία: e-community.Στην παρέα μας σήμερα, η εικαστικός Αναστασία Πετράκη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση με τίτλο “Απανθίσματα μιας καλλιτεχνικής πορείας” που η ίδια επιμελήθηκε στον όροφο του οικογενειακού βιβλιοπωλείου.

“Η Αναστασία Πετράκη πειραματίζεται ποικιλότροπα, δημιουργώντας εικόνες που κινούνται με ευχέρεια από την αναπαράσταση έως τα κράσπεδα της αφαίρεσης και από τη “ζωγραφική του αμφιβληστροειδούς” έως τις διακριτικές εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις όταν το επιτάσσει το ένστικτο της. Εικόνες που διακρίνονται για την αμεσότητα και τη χρωματική τους αλήθεια, για τη μορφική κομψότητα και την ποιότητα της οπτικής διατύπωσης, επιδιώκοντας συμπαγείς αλλά και διαφανείς φόρμες σε ολοφώτεινους υπαινικτικούς πίνακες όπου ο χώρος κυριαρχεί ως τοπίο συναισθηματικής μνήμης. Στις τοπιογραφίες της προχωρά σε μία Ερμηνεία του τοπίου. Τα έργα της λειτουργούν ως καθαρός απόηχος ψυχής, με βασικά χαρακτηριστικά τον λυρισμό των χρωμάτων, τη μελέτη του φωτός και την καθαρότητα του οράματος”. (δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη)

Η εικαστικός Αναστασία Πετράκη δηλώνει στο Artnart.eu : “Το 2020 το  Βιβλιοπωλείο ΠΕΤΡΑΚΗ  συμπλήρωσε 115 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και σύντομα θα κλείσει λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης. Το κλείσιμο αυτού του κύκλου της οικογενειακής μας ζωής, μου «ξύπνησε» αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, περιτριγυριζόμουν από παραμύθια. Το βιβλιοπωλείο ήταν το δεύτερο σπίτι μας. Μεγαλώνοντας μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του, αν και δεν το είχα συνειδητοποιήσει εκείνη την εποχή, «κληρονόμησα» πολύτιμες εικόνες, παραστάσεις και εμπειρίες: από τους ανθρώπους που συνάντησα, μέχρι τις πλούσιες εικονογραφημένες σελίδες των κλασσικών παιδικών παραμυθιών που ξεφύλλιζα με λαχτάρα. Η τότε αθώα παιδική μου περιέργεια, «έθρεψε» και εμπλούτισε τη φαντασία μου, η οποία στη συνέχεια αποτύπωσε στον ζωγραφικό καμβά όλα εκείνα που είχε αποκομίσει. Τις ημέρες της έκθεσης, η αγάπη για το βιβλίο και η αγάπη για την τέχνη πλαισιώνουν τους χώρους του βιβλιοπωλείου: δύο κόσμοι που αλληλοκαθορίζονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Για την πρώτη μου ατομική εικαστική έκθεση με τίτλο “Απανθίσματα μιας καλλιτεχνικής πορείας ”επέλεξα έργα που σηματοδοτούν την πορεία μου στην τέχνη, από το 1977-78 που πέρασα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας, μέχρι και σήμερα. Ακόμη, σκοπός μου αναλαμβάνοντας την επιμέλειά της έκθεσης ήταν μέσα από αυτή να αναδεικνύονται ενότητες έργων που συνυφαίνονται αρμονικά ως μία δημιουργική σύνθεση με προσωπικές αναφορές. Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν τοπία, πορτραίτα, νεκρές φύσεις, γλυπτικές φόρμες, καθώς και θεατρικές μακέτες κοστουμιών και σκηνογραφίας.”

Κείμενο, δρ. Κ. Πρώιμος, κριτικός της τέχνης. Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο Πετράκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη 68, Χανιά Κρήτης. Διάρκεια έκθεσης: Δεκέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Ώρες επίσκεψης έκθεσης: Ωράριο καταστημάτων. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του βιβλιοπωλείου, τηρώντας όλα τα μέτρα του ΕΟΔΥ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Η Αναστασία Πετράκη γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1983. Είναι απόφοιτος των εργαστηρίων ζωγραφικής με δασκάλους τους Ι. Μόραλη και Δ. Κοκκινίδη, διακόσμησης, διαφήμισης και σκηνογραφίας με δάσκαλο τον Β. Βασιλειάδη και κεραμικής με δάσκαλο τον Π. Παλτόγλου. Παρακολούθησε τον πλήρη κύκλο ιστορικών και θεωρητικών σπουδών με δασκάλους τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τον Παύλο Μυλωνά και τον Ιωάννη Καρατζόγλου. Απέσπασε πρώτο βραβείο και έπαινο στα εργαστήρια σκηνογραφίας και κεραμικής. Συνεργάστηκε με το θέατρο «Αρένα» του Γιάννη Κύρου στη δημιουργία κοστουμιών και σκηνικών. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια σε διάφορα εικαστικά δρώμενα, φεστιβάλ, καρναβαλικές εκδηλώσεις κ.α. Παρακολούθησε τα Εργαστήρια Θεατρικής Παιδείας που οργάνωσε ο «Πολιτισμικός Νότος» Χανίων. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την Αθήνα, ενώ έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον», στο «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου», καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Από το 1985 έως το 2015, δίδαξε αισθητική αγωγή στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα και στα Χανιά. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.