Μενού Κλείσιμο

Η εικαστική άνοιξη στα Χανιά στις δεκαετίες 1960 – 1990. Η περίπτωση του Γιώργου Κουνάλη


Παρουσίαση βιβλίου

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώσε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στις 19:30, την παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, ιστορικού της τέχνης, μέλους Ε.ΔΙ.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Κωνσταντίνου Κουνάλη, εικαστικού, με τίτλο:
«Η εικαστική άνοιξη στα Χανιά στις δεκαετίες 1960 – 1990. Η περίπτωση του Γιώργου Κουνάλη»

Για το βιβλίο μίλησαν :
O Γιάννης Κολοκοτρώνης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών),και οι συγγραφείς του βιβλίου.

Τοποθετήσεις, καταθέσεις, μαρτυρίες :
Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Αγγελική Καραθανάση – Μανουσάκη, Κώστας Σχιζάκης, Γιούλη Σαρικάκη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Στέλλα Αλιγιζάκη

Συντονισμός: Άννα Καρέλλα – Μακράκη

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κος Νίκος Καλογερής

Περιγραφή βιβλίου (οπισθόφυλλο)
Η συγγραφή του βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος, με φορέα υλοποίησης το Πολυτεχνείο Κρήτης, με διπλό ερευνητικό στόχο: αφενός να καταγράψει την εικαστική κίνηση και την εξέλιξη του εικαστικού τοπίου στα Χανιά, στις δεκαετίες 1960-1990, αφετέρου να επιτελέσει μία μελέτη περίπτωσης του καλλιτεχνικού (κοσμικού και αγιογραφικού) έργου του Γ. Κουνάλη. Μιας προσωπικότητας που σφράγισε με το πλούσιο σε μορφοπλαστικές αναζητήσεις έργο του, την πορεία της τέχνης στα Χανιά προς τον Μοντερνισμό, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του `60, ενώ δεν δίστασε αργότερα να παρουσιάσει σύγχρονη – εννοιολογική τέχνη με σαφείς κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης, διερευνάται η αξιοσημείωτη εικαστική άνθηση στα Χανιά, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, και η έντονη δραστηριοποίηση πολιτιστικών φορέων, όπως του Ωδείου Χανίων, του φιλολογικού συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαφόρων καλλιτεχνικών επιτροπών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών σωματείων, αλλά και των ιδιωτικών αιθουσών τέχνης, στη διοργάνωση εικαστικών εκδηλώσεων. Για την πλούσια εικαστική κίνηση, αλλά και για την παρεχόμενη εικαστική παιδεία (δημόσια και ιδιωτική) στα Χανιά, η μελέτη επισημαίνει τον εξέχοντα ρόλο μιας καλλιτεχνικής «ομάδας». Πρόκειται για τους εικαστικούς Α. Πετρουλάκη, Β. Ζαχαράκη, Γ. Κουνάλη και Β. Κελαϊδή που έβαλαν τα εικαστικά «θεμέλια» στην πόλη των Χανίων, με τη διδασκαλία, το έργο και την πολύπλευρη δράση τους. Η μελέτη διερευνά το νήμα που συνέδεσε τους εικαστικούς τόσο της γενιάς του `60, όσο και της γενιάς του `80 στα Χανιά, με τις αλλαγές και τις εξελίξεις στην τέχνη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς.