Μενού Κλείσιμο

Ιωάννης Σταθογιάννης. Αφηγήσεις σε ύφασμα. Textured Stories by Is & Zhu Stathoyiannis pillows collection.

Γράφει η δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη

Μνήμες, συναισθήματα, προσωπικές αφηγήσεις και μαρτυρίες συνθέτουν την ταυτότητα της συλλογής Ιs & Zhu Stathoyiannis pillows collection. Ο εικαστικός ψηφιακός σχεδιασμός του Ιωάννη Σταθογιάννη όπως αποτυπώνεται σε ύφασμα, ξεφεύγει από το “διακοσμητικό” πνεύμα των εφαρμοσμένων τεχνών ή ακόμη και από το πνεύμα της αποστασιοποίησης[1] και της απλής κοινωνικής καταγραφής[2] της αμερικάνικης Pop Art και του Andy Warhol[3]. Πρόκειται για μια τέχνη με βιωματική και συμβολιστική διάσταση, που βασίζεται κυρίως στην ιδέα, σε έννοιες και συναισθήματα που αφήνουν το υλικό τους αποτύπωμα στο ύφασμα που χρησιμοποιείται ως καμβάς και πεδίο εικαστικής έκφρασης.

Με αφετηρία το προσωπικό του ενδιαφέρον για το ύφασμα, με βάση τις εξειδικευμένες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Design (στις Καλές και Ψηφιακές μορφές τέχνης, στα Πανεπιστήμια  Central Lancashire &  Wolverhampton), με οδηγό τις μνήμες από τα ταξίδια του σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, τη διδακτική του εμπειρία στην Κίνα (Raffles Education Corp. Singapore) και  την εμβριθή  γνώση του κινέζικου πολιτισμού, κουλτούρας και μυθολογίας[4], ο Σταθογιάννης πραγματεύεται στο έργο του έννοιες όπως ο τόπος, η παρουσία, η οντότητα, η ταυτότητα, η κρίση, ενώ  παράλληλα εκφράζει κοινωνικούς προβληματισμούς για τη σκιά του ρατσισμού, τη μετανάστευση, κλπ. Η φύση πρωταγωνιστεί συμβολικά στις συνθέσεις του, ενώ πολλές είναι και οι αναφορές του σε σύμβολα της Κρητικής μυθολογίας.

Η μορφοπλαστική γλώσσα του Σταθογιάννη κινείται συχνά στο μεταίχμιο μεταξύ αφαίρεσης και παραστατικής εικασίας. Καταφεύγει συχνά σε ημι-παραστατικές, μινιμαλιστικές, υπαινικτικές και αινιγματικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις των θεμάτων. Εξωτικά μοτίβα και ονειρικά χρώματα υποδηλώνουν τη βιωματική διάσταση & την υποκειμενική πρόσληψη της εμπειρίας του ταξιδιού. Το χρώμα ως αίσθημα” μαρτυράει έντονες ψυχικές εντυπώσεις και υποδηλώνει βαθιά συγκίνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η “χειρονομιακή” γραφή του Σταθογιάννη, στις περιπτώσεις όπου η ψηφιακή ζωγραφική αποτυπώνει εμφανώς τη χειρονομία του καλλιτέχνη.

Το βιωματικό και το μεταφυσικό στοιχείο είναι έντονο στην τελευταία συλλογή του Σταθογιάννη που φέρει τον τίτλο “Live or Die”. Ο καλλιτέχνης “διαπραγματεύεται” (εννοιολογικά και τεχνικά) με το φως και το νερό, σε συνθέσεις που εκλαμβάνονται ως προσωπική ένδειξη αγωνίας για τα τεκταινόμενα, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Χρησιμοποιεί νεκρές φύσεις και σύμβολα (γεωμετρικά σχήματα, κλειδιά, καντηλήθρες ψάρια, πτηνά) για να εκφράσει έντονους υπαρξιακούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Το χρώμα μεταφέρει την αίσθηση του υγρού στοιχείου που συνδέεται άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσηςIs & Zhu Stathoyiannis pillows collectionπου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, το 2021, δημοσιεύτηκε [5] ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση, με έργο που συνδυάζει και τη χρήση υφάσματος. Η αρχική ιδέα (concept) της έκθεσης είναι η ανάδειξη του διαλόγου των έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών με τα εκθέματα της συλλογής Is & Zhu Stathoyiannis pillows collection, η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και η εμπειρία της δημιουργικής καλλιτεχνικής ζύμωσης.

Την έκθεση επιμελούνται η δρ. Αλεξανδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) Σχολή ΑΡ.ΜΗΧ. Πολυτεχνείο Κρήτης και η Μαρία Δρακάκη, ΜSc Πολιτιστικής διαχείρισης και Υπ. Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας. 

Ενημερώνουμε οτι η διαδικασία της επιλογής των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στην έκθεση του Ι. Σταθογιάννη έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Χανιά, 04-09-2020
Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη
Ιστορικός τέχνης. Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης


[1] Χαραλαμπίδης Α., 1995. Η Τέχνη του 20ου Αιώνα – Η Μεταπολεμική Περίοδος, τ. 3, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, σ. 87.

[2] Bjelajac D. 2000. American Art – A Cultural History, Laurence King, London, p. 371.

[3] Βλ. Warhol Andy, “Silver Clouds”, 1966.

[4] Σταθογιάννης Ιωάννης, (2010). Μύθοι και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα και Κίνα [ελληνικά- κινέζικα]. Αθήνα, ΑΩΡ.

Stathoyiannis Ioannis (2007), (2010). Cultural Traveling between Greece and China, Guangdong Educational Publishing House, 2007.

[5] Για την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση Is & Zhu Stathoyiannis pillows collection, σε καλλιτέχνες εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, βλ.  http://artnart.eu/?p=421

[uxgallery id=”5″]