Μενού Κλείσιμο

Αφροδίτη Καραμανλή: “Αστικό τοπίο σε κατάρρευση. Μονοκονδυλιές γυμνών μοντέλων πριν και μετά τον Corona (Παλιό σχολείο) 2020”

*Γράφει η δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη

Με ζωγραφικό έργο που πραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου και αστικού τοπίου ως διαρκή πρόκληση, συν-βίωση και συν-διαμόρφωση, η Αφροδίτη Καραμανλή συμμετέχει στην εικαστική έκθεση: «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης[1]».

Ειδικότερα, στη σύνθεση με θέμα “Αστικό τοπίο σε κατάρρευση. Μονοκονδυλιές γυμνών μοντέλων πριν και μετά τον Corona, (Παλιό σχολείο) 2020[2], η Καραμανλή συνθέτει το σκηνικό ενός παλιού σχολείου και εισάγει γυμνά μοντέλα σε συνομιλίες, ανθρώπινες φιγούρες τις οποίες αποτυπώνει με μονοκόνδυλη γραφή.  

Η Καραμανλή προσεγγίζει με εικαστική ματιά το αστικό τοπίο. Δημιουργεί ένα κατεξοχήν “ευαίσθητο” ανθρωπογενές περιβάλλον, σε κατάρρευση. Η θεματολογία της υποκρύπτει έντονο προβληματισμό για τη σχέση του ανθρώπου με το αστικό και το φυσικό τοπίο. Ιδιαιτέρως αναδεικνύεται το θέμα της δυστοκίας ως κοινό βίωμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοιού (βλ. τίτλος έργου : “Corona”) που σημάδεψε τη ζωή μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και τη σχέση μας με το περιβάλλον.  

Η τεχνοτροπία της Καραμανλή συνδέεται άρρηκτα με την ιδιαίτερη σημειολογία της, τους εικονοπλασμούς με τις καλλιγραφικές (επίθετες) πινελιές και τις δαιδαλώδεις κατευθύνσεις τους. Χρησιμοποιεί γραφές της Μεσογείου, της Φαιστού, γραφές που παραπέμπουν στη γραμμική Α και Β της Κνωσού, αλλά και δικές της. Χρησιμοποιεί ακόμη αραβουργήματα του ανατολίτικου αλφάβητου.

Οι συνθέσεις της Καραμανλή λειτουργούν ως ένα σημειωτικό σύστημα που συνίσταται από σημεία (μονάδες) που αλληλοεξαρτώνται. Κάθε στοιχείο κατακτά τη σημασία του μέσα από τη σχέση του με τα υπόλοιπα στοιχεία της δομής. Η γραφή της Καραμανλή μετουσιώνεται σε μια σύνθετη, πολύπλοκη γλώσσα, αλλά και σε ένα πεδίο δράσης και περιπέτειας. Πρόκειται για μια υπαινικτική τέχνη που καθοδηγείται από τη φαντασία, το συναίσθημα και τη μνήμη. Η ιδιαιτερότητα των εικονοπλασμών της, η χρωματική πανδαισία και οι αναγνωρίσιμες φόρμες της λειτουργούν ως ζωγραφικοί κώδικες, άμεσα συνδεδεμένοι με τη σημειολογική τους καταβολή, την επικοινωνιακή τους λειτουργία, και τις αισθητικές αναζητήσεις της δημιουργού.

Χανιά, 08-09-2020

Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη
Ιστορικός τέχνης. Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης

Αφροδίτη Καραμανλή. Βιογραφία

Η Αφροδίτη Καραμανλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Διακόσμηση, Ιστορία Τέχνης και  Γραφιστική στον Ευκλείδη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (Σ. Κ .Ε. Τ. Β. Ε) όπου διετέλεσε και Γ. Γραμματέας, και μέλος του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων (Ο.Σ.Δ.Ε.Ε.Τ.Ε.) που υπάγεται στο Ο.Π.Ι. ( Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας ) που ανήκει στο ΥΠΠΟ ( Υπουργείο Πολιτισμού)

Ήταν στην Πινακοθήκη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (1980-1984) και αργότερα υπεύθυνη της υπό σύσταση Πινακοθήκης του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, οργάνωσε διεθνείς Εκθέσεις σε διάφορες πόλεις-πατρίδες Ολυμπιονικών, με 700 έργα, από 35 χώρες (2000-2004).

Βοήθησε ακόμη στην οργάνωση Πινακοθήκης στη Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης, το 2005, προτείνοντας Βορειοελλαδίτες ζωγράφους. Παράλληλα στο χώρο της αλλά και σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, δίδασκε Εικαστικά, Ιστορία Τέχνης και Κόμικς σε Computer.

Συμμετείχε με Εικαστικά έργα της σε Διεθνείς Εκθέσεις του Υ.Π.Π.Ο Γαλλίας, του Βελγίου, στην Biennale του Καναδά καθώς και σε Γκαλερί της Θεσ/νίκης, της Αθήνας, της Κρήτης και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Πραγματοποίησε 20 Ατομικές Εκθέσεις και συμμετείχε σε πάρα πολλές Ομαδικές Εκθέσεις.

 Έργα της υπάρχουν σε δημόσιους χώρους (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών κ.α.) και σε ιδιωτικούς χώρους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ελβετία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Καναδά, HΠA, Ολλανδία, Τουρκία, Μονακό κ.α. ).

Έχουν δημοσιευθεί άρθρα της σε εφημερίδες και περιοδικά (Πολιτιστική, V.I.P., Days of Art Books). Εκδόσεις: Ζήτρος, Ελιά, Πινακοθήκης Κερατόκαμπου Ηρακλείου Κρήτης, Εικαστικού επιμελητηρίου, Δήμου Αθηναίων, Δήμου Θεσσαλονίκης, Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Πεκίνου, Μονακό, Ολλανδίας, Βελγίου, Καναδά, Γαλλίας κ.α.

Το 2006: συμμετοχή και ομιλία στο Α’ Διεθνές Καλλιτεχνικό Συμπόσιο Ιερισσού Χαλκιδικής. Το 2011 συμμετέχει στην Έκθεση, στο Museum of Instant Images του Σχολείου του VAN GOGH στο Tilburg της Ολλανδίας και παράλληλα θα της δοθεί το δεύτερο βραβείο από τους κριτές των Πινακοθηκών της Ρωσίας (Αγία Πετρούπολη).

Το 2013 θα της δοθεί το βραβείο Prize of Art από τους ιστορικούς τέχνης της Ozaka Ιαπωνίας. Το 2014 εκλέγεται μετά από κρίσεις να εκπροσωπήσει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) στο 6ο Καλλιτεχνικό Συμπόσιο της Ρουμανίας.

Το 2015 & 2016: συμμετοχή στην Art-Athina. Το 2015 εκλέγεται μετά από διεθνή διαγωνισμό 98 χωρών, στην 6η BIENNALE BEIJING – Πεκίνο και εκπροσωπεί την Ελλάδα, με το έργο της “Letters to Alexander the Great” – Thessaloniki.

Το 2016: συμμετοχή και Master class Moscow – Μόσχα: «Αριστοτέλης Περί Χρωμάτων», συνδετικά υλικά των χρωμάτων στην αρχαία ελληνική ζωγραφική (αυγοτέμπερα) και Unesco Monaco.

Το 2018 συμμετέχει στην έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Κρατικό Μουσείο Λέων Ν. Τολστόι – Κτήμα Yasnaya Polyana με την συνεργασία της MaLou Art Consulting & Gallery και του Ελληνορώσικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.


[1] Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το MOMus και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 09/09/2020 έως 11/10/2020 / στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην Προβλήτα Α’, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση συμμετέχουν 90 εικαστικοί, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, εικαστικοί οπτικών μέσων.

[2] Καραμανλή Αφροδίτη,Αστικό τοπίο σε κατάρρευση. Μονοκονδυλιές γυμνών μοντέλων πριν και μετά τον Corona, (Παλιό σχολείο) 2020“, Ακρυλικά 1.00m Χ 1.00 m.