Μενού Κλείσιμο

«Βυζαντινή Παράδοση και Δυτικές Επιδράσεις στην Ορθόδοξη Ζωγραφική Θρησκευτικών Εικόνων στην πόλη των Χανίων (Κρήτη) κατά τον 20ο αιώνα»

Εκδόθηκε  το τεύχος 91, 4 (2020) της Θεολογίας, το επιστημονικό περιοδικό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στην ύλη του δημοσιεύεται η μελέτη με θέμα: «Βυζαντινή Παράδοση και Δυτικές Επιδράσεις στην Ορθόδοξη Ζωγραφική Θρησκευτικών Εικόνων στην πόλη των Χανίων (Κρήτη) κατά τον 20ο αιώνα», σελ. 85-115

Η μελέτη επιχειρεί μια κριτική επισκόπηση του αισθητικού χαρακτήρα της ορθόδοξης θρησκευτικής ζωγραφικής στα Χανιά, κατά τον 20ο αιώνα. Επιχειρείται  κριτική προσέγγιση και ανάλυση επιλεγμένων έργων θρησκευτικής τέχνης που κοσμούν τρεις ιστορικούς Ναούς των Χανίων: τον καθεδρικό Ναό των Εισόδων της Θεοτόκου (Τριμάρτυρη), το Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ευαγγελίστρια), και το Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, πόλης Χανίων. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία οι δεσποτικές εικόνες που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου για το τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, στην πόλη των Χανίων.

Η ερευνητική εργασία περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από έρευνα πεδίου, σε επιμέλεια του κ. Μάρκου Κιμιωνή (Ε.ΔΙ.Π., Σχολής Η.Μ.Μ.Υ., Πολυτεχνείου Κρήτης) και αποτελεί τη διευρυμένη εκδοχή της εισήγησης μου, στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης με θέμα: «Ζωγράφοι Θρησκευτικών εικόνων (αγιογράφοι) και εικόνες (αγιογραφίες) στο νομό Χανίων κατά τον 20ο αιώνα», με φορείς διοργάνωσης, την Ιστορική Λαογραφική & Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.ΛΑ.Ε.Κ.) και την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 20-21 Οκτωβρίου 2018.

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού είναι έγχρωμη.