Μενού Κλείσιμο

Ατομική Έκθεση “Stathoyiannis IS & Zhu Pillows Collection. Αφηγήσεις και Διάλογοι 21 συν 8 Καλλιτεχνών”. Αφιέρωμα. Ένα εικαστικό σύμπαν σε συνομιλία

Αφηγήσεις και Διάλογοι 21 συν 8 Καλλιτεχνών”

Ατομική Έκθεση “Stathoyiannis IS & Zhu Pillows Collection Αφηγήσεις και Διάλογοι 21 συν 8 Καλλιτεχνών”

Δελτίο τύπου

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Ατομικής έκθεσης του Ιωάννη Σταθογιάννη “Stathoyiannis IS & Zhu Pillows Collection Αφηγήσεις και Διάλογοι 21 συν 8 Καλλιτεχνών” που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, στις 20:30, στο Hotel Olympic, Πλατεία Κορνάρου 43, Ηράκλειο Κρήτης. Η είσοδος στους χώρους του ξενοδοχείου Olympic θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19.

Ο σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο κοινό της συλλογής Ioannis Stathoyiannis Is & Zhu pillows collection και η ανάδειξη του θεματικού διαλόγου μεταξύ του εικαστικού ψηφιακού σχεδιασμού του Ι. Σταθογιάννη (όπως αυτός αποτυπώνεται σε ύφασμα) και των έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, animation, σχέδια μόδας, έργα-υφαντά, σχέδια τυπωμένα σε ύφασμα, φωτογραφία και ποίηση, συνθέτουν ένα εικαστικό σύμπαν 21 + 8 καλλιτεχνών σε συνομιλία. Ζητούμενο της έκθεσης είναι η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των εικαστικών δημιουργών και η εμπειρία της δημιουργικής καλλιτεχνικής ζύμωσης.

Θεματικές Ενότητες έκθεσης. Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες
Η έκθεση αρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:
1η Θ.Ε.: “Τόπος και Παρουσία”. Συμμετέχουν: Μ. Αποστολάκης, Σ. Γιακαμόζη, Χ. Τσουμπλέκας, Δ. Μπέλλος, Τ. Μπακαλούμα,  Ν. Λαμπρινός, Σ. Χάιτα.
2η Θ.Ε.: “Κρητική μυθολογία & φύση. Μεταξύ Αφαίρεσης και Παραστατικής εικασίας”. Συμμετέχουν: Δ. Δαββέτας,  Α. Καραμανλή,  Π. Τσακάλου,  Β. Σαγκιώτη, D.  Topalova,  J. Liodaki, Σ. Χανιαδάκη, Δ. Αναστασάκης.
3η Θ.Ε.:  “Emotions. Το χρώμα ως αίσθημα και συναίσθημα”. Συμμετέχουν: G. Grama, Π. Χατζηδάκη, Ε. Βολακάκη,  Β. Μπέλλου, Ν. Σκιαδά, Δ. Λαμπρετσα,  Ε. Πυτικάκη.
4η Θ.Ε.: “Meet the artist” & “Live or die”. Συμμετέχουν: Α. Ανδρέου,  Μ. Καρκανάκη, Χ. Μαργαρίτης, Σ. Μπακιρτζή, Μ. Μπατζόλης, Μ. Λιτινα, Ε. Ρούσσος.

Την έκθεση συνοδεύει τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά-γαλλικά) με κείμενα της επιμελητικής-επιστημονικής ομάδας έργου, φωτογραφίες των έργων και βιογραφίες των καλλιτεχνών. 

Επιστημονική Ομάδα Έργου
Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός τέχνης Πανεπιστημίου Université Bordeaux Montaigne, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Εργαστηριακό διδακτικό Προσωπικό, Σχολή ΑΡ.ΜΗΧ. Πολυτεχνείο Κρήτης.
Γεώργιος Ορφανίδης, Ιστορικός Τέχνης-Αρχαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ & Πανεπιστημίου Τουλούζης ΙΙ.
Μαρία Δρακάκη, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ΜSc Πολιτιστική Διαχείριση, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διάρκεια έκθεσης: 1-10 Ιουλίου 2021. Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης: 09:30 – 13:30
Το Gala της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, στις 20:30, στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ ΟΔΟΝ» 2021 του Δήμου Ηρακλείου και θα είναι κλειστού τύπου. Θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις.

Η έκθεση επιπλέον προτάσσει στις επιδιώξεις της την εκπαίδευση του κοινού στα βαθύτερα νοήματα των οπτικών μορφών και ευρύτερα αξιοποιεί τη σύγχρονη τέχνη ως μέσο πολιτισμικής καλλιέργειας σε κάθε ηλικία. Αυτό θα επιτευχθεί με την εμψύχωση ανοικτών πρωτότυπων βιωματικών εργαστηρίων πολιτισμικής επικοινωνίας στον εκθεσιακό χώρο για ενήλικες και παιδιά. Τα εργαστήρια θα επιδιώξουν να προσφέρουν το βίωμα μιας αποκαλυπτικής διαδικασίας που θα ενθαρρύνει τη διαδραστική επικοινωνία των συμμετεχόντων με το εκθεσιακό αφήγημα Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για την έκθεση προκειμένου να διευκολύνουν τη συγκινησιακή ανταπόκριση και την επίδραση των έργων τέχνης στους συμμετέχοντες, ανιχνεύοντας παράλληλα τις προσωπικές τους νοηματοδοτήσεις και συσχετίσεις.

Αφιέρωμα. Ένα εικαστικό σύμπαν σε συνομιλία

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουρουτάκη

Στην ατομική έκθεση του Ιωάννη Σταθογιάννη “Αφηγήσεις & Διάλογοι 21 συν 8 καλλιτεχνών”, οι συμμετέχοντες εικαστικοί εμπλέκονται σε έναν εννοιολογικό και συμβολικό διάλογο, σε μια μορφολογική και χρωματική συνομιλία με τον ψηφιακό σχεδιασμό και τις θεματικές της συλλογής Ιs & Zhu Stathoyiannis pillows collection. Επιζητήσαμε την εκφραστική ιδιαιτερότητα και την ποικιλία των μέσων. Οι καλλιτέχνες απάντησαν στην ανοικτή πρόσκληση (open call)  με 29 έργα σύγχρονης τέχνης που μας επιτρέπουν να συνθέσουμε και να εκθέσουμε ένα εικαστικό σύμπαν σε συνομιλία.

  • δεκατέσσερα (14) έργα ζωγραφικής & μεικτές τεχνικές (λάδια, ακρυλικά, μελάνια, γκουάς, ακουαρέλα, κάρβουνο)
  • τέσσερα (4) έργα γλυπτικής, γλυπτικές συνθέσεις και ξυλογλυπτική
  • δύο (2) πολυσημειωτικές εικαστικές εγκαταστάσεις
  • δύο (2) ευφάνταστες κατασκευές από διάφορα υλικά  
  • καλλιτεχνική φωτογραφία
  • σχέδια με μελάνι ή στυλό
  • σκίτσα για animation
  • σχέδια μόδας
  • σχέδια σε ύφασμα
  • έργα-υφαντά
  • και συνοδευτικά ποιητικά κείμενα

1η Ενότητα. “Τόπος και Παρουσία”

 Με μια ευφάνταστη κατασκευή από ξύλο & μέταλλο, ο Μ. Αποστολάκης “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Morocco” του Σταθογιάννη και επικαλείται την οδυνηρή εμπειρία της συντριβής που ως happening λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια των θεατών. Στο ζωγραφικό έργο “Προσμονή” (μεικτή τεχνική σε καμβά)  η Σ. Γιακαμόζη συνδιαλέγεται εννοιολογικά & χρωματικά με το εικαστικό μαξιλάρι “Αegean Sea”, υποδηλώνοντας την υποκειμενική πρόσληψη της εμπειρίας του ταξιδιού και τη βαθιά χαρά της προσμονής του. Το γλυπτό “Μινώταυρος” του Χ. Τσουμπλέκα “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Ταύρος του Πάθους” και μας ταξιδεύει στον κρητικό μυθόκοσμο, σηματοδοτώντας ως σύμβολο, την οριακή ισορροπία μεταξύ ενστίκτου και λογικής. Από το εικαστικό μαξιλάρι “Όνειρα” αντλεί έμπνευση ο Δημήτρης Μπέλλος και δημιουργεί σκίτσα για animation με αναφορά στη “Χαμένη Παράδοση” και στις εργασίες χειρωνακτών τεχνιτών της αρχαίας Ελλάδας.  

Μέσα από τη λάμψη ενός αναμμένου σπίρτου, η Τ. Μπακαλούμα ταξιδεύει τη σκέψη μας στο Παρίσι, επικοινωνώντας με το εικαστικό μαξιλάρι “French Retro”. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετάλλαξη ενός ευτελούς βιομηχανικού προϊόντος σε αντικείμενο τέχνης. Με μία γλυπτική σύνθεση “Lian (Lotus)” από αλληλοσυνδεόμενα εξωτικά λουλούδια, σε αυστηρή στοίχιση και γεωμετρική επανάληψη, ο Ν. Λαμπρινός “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Wine gardens”, ενώ η χρήση του τσιμέντου ως υλικού παραπέμπει στην έννοια της διάρκειας στο χρόνο. Η Σ. Χάιτα  συνδιαλέγεται εννοιολογικά με το εικαστικό μαξιλάρι “Red African Woman” στην εγκατάστασή της με θέμα “So, where do we come from? What are we? Where are we going?”, με τη συμβολική χρήση της κούκλας Ndebele που παραπέμπει στο οδυνηρό παρελθόν και στο αβέβαιο παρόν της Αφρικής. Συμπερασματικά, στην 1η ενότητα, η “Παρουσία” νοηματοδοτεί την έννοια του “Tόπου”, ως πεδίου προβληματισμών, συγκινήσεων και εμπειριών.

2η Ενότητα. “Κρητική Μυθολογία και Φύση. Μεταξύ Αφαίρεσης & Παραστατικής εικασίας”

Την “κρυφή ζωή” & ενέργεια της φύσης επικαλείται ο Δ. Δαββέτας σε δύο  ζωγραφικά του έργα που θυμίζουν “εσωτερικά” τοπία. Η εννοιολογική & χρωματική “συνομιλία” με το εικαστικό μαξιλάρι “Mintbird” εντείνεται περαιτέρω με τους συμβολισμούς της παραδείσιας “τοπιογραφίας”. Με ζωγραφική σε μετάξι κι έναν “κύβο φωτεινό” (κάτω από το πτυχωτό πέπλο της Πασιφάης) με τις πλευρές του διάστικτες από στοιχεία της γραφής του Δίσκου της Φαιστού, η Α. Καραμανλή “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Όνειρο της Πασιφάης”, με κοινή αναφορά στη μυθολογική αφήγηση. Με ένα μινιμαλιστικό σχέδιο μόδας, “Κβαντικό Όναρ”, η Π. Τσακάλου “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Sky & Earth”, επικαλούμενη φιλοσοφικά θέματα για το χωροχρονικό συνεχές και την κινούμενη ενέργεια στο σύμπαν. Σε μια εννοιολογική & μορφική διαπραγμάτευση με τα οργανικά υλικά, το γλυπτό “Wave” της Β. Σαγκιώτη “συνομιλεί” με το φυτικό μοτίβο από το ομότιτλο εικαστικό μαξιλάρι του Σταθογιάννη. Αμφότερα τα έργα λειτουργούν ως φορείς πολυσημίας για τη ζωή, την απειλή, τον θάνατο.

Με ένα έργο-υφαντό (από διάφορα υφάσματα & χαρτοπολτό με στάχια) η  D.  Topalova συνδιαλέγεται με το εικαστικό μαξιλάρι “Spikes Under water”. Το εικαστικό έργο συνοδεύεται από ποιητικό κείμενο (σε ελεύθερους στίχους) όπου κυριαρχεί η αίσθηση της “σκοτεινής” απειλής. Με το έργο “Rubea Terra Cretae(ζωγραφική, γκουάς & μολύβια ακουαρέλας σε χαρτί) η Janet Liodaki αναδεικνύει τη ζωογόνο δύναμη της Κρητικής γης, σε συνομιλία με το μαξιλάρι “Blood of Taurus”. Η εξαγνιστική παρουσία του αίματος λειτουργεί συμβολικά ως πηγή αέναης δημιουργίας. Με την υδατογραφία “Γυναίκα- Εγώ”, η Σ. Χανιαδάκη  επικοινωνεί με το εικαστικό μαξιλάρι “Sunrise” με κέντρο αναφοράς τη θέση της γυναίκας στο Μινωικό Πολιτισμό και την ανεξίτηλη σφραγίδα του γενέθλιου τόπου. Με μια τραπεζοειδή παραλληλεπίπεδη, κιβωτιόμορφη κατασκευή (από ξύλο, καθρέφτη, γυαλί και χρώμα) ο Δ. Αναστασάκης “συνομιλεί” εννοιολογικά με το εικαστικό μαξιλάρι “Minoa’s Maze”, με κοινή αναφορά στον υπαρξιακό λαβύρινθο και στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης. Συμπερασματικά, η  2η ενότητα φωτίζει τη βαθιά σχέση των δημιουργών με τη φύση και τη μυθολογία, με έμφαση στις αφαιρετικές / ημι-παραστατικές και συμβολικές προσεγγίσεις των θεμάτων.

3η Ενότητα. “Emotions Το χρώμα ως αίσθημα και συναίσθημα”

Ένας χιμαιρικός κόσμος αναφύεται στο ζωγραφικό έργο του G. Grama “Dans Minoic”, που κινείται με χορευτική δίνη, σε έναν απροσδιόριστο κοσμικό χώρο. Το έργο επικοινωνεί σε συμβολικό και χρωματικό επίπεδο με τον χιμαιρικό κόσμο και τα εξωτικά πλάσματα (ψάρια – ανεμώνες) του Σταθογιάννη, βλ. “Venom blue”. Με ένα ξυλόγλυπτο έργο που απεικονίζει μια “χορεύτρια”, η Π. Χατζηδάκη “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Δέντρο της ζωής”, αντλώντας έμπνευση από τα δεινά της Παλμύρας, πόλης της Συρίας. Το γλυπτό καταγράφει την επιτακτική ανάγκη για ειρήνευση ως προϋπόθεση της πολιτισμικής συνέχειας. Στο ζωγραφικό έργο “Φως και νερό”, η Ε. Βολακάκη “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι“Summer inside Mountain”, αναδεικνύοντας συναισθήματα, αισθήσεις και εντυπώσεις.

Η πολυσημειωτική, επιδαπέδια εγκατάσταση της Β. Μπέλλου με θέμα “το μονοπάτι” παραπέμπει συμβολικά σε “δρόμους” και επιλογές ζωής. Ο διάλογος με το εικαστικό μαξιλάρι “Fire” εστιάζει στο στοιχείο της φωτιάς και στη συνεπακόλουθη αίσθηση κινδύνου. Με το έργο “Saree” (τυπωμένα σχέδια σε ύφασμα, ακουαρέλες & κέντημα) η Ν. Σκιαδά “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Purple Sand”, αντλώντας επιρροές από τα υφάσματα της Ινδίας και τους συμβολισμούς που φέρουν τα μοτίβα και τα χρώματα. Με το έργο “Χαρτογράφηση μνήμης” (μεικτή τεχνική σε κάμποτο) η Δ. Λαμπρετσα ανοίγει ένα διττό διάλογο, ποιητικό και εικαστικό, με το μαξιλάρι “Storm”, δημιουργώντας ένα νέο “γήινο χάρτη” και εστιάζοντας στην αισιόδοξη προοπτική της γαλήνης μετά την καταιγίδα.  Στο ποίημα και στο ζωγραφικό έργο της Ε. Πυτικάκη, ο χρόνος παγώνει, σε άμεση αντιστοιχία με το εικαστικό μαξιλάρι “Ray of lights”. Το πορτρέτο της Πυτικάκη είναι εμπνευσμένο από την πουαντιγιστική μέθοδο και συνοδεύεται από ελεύθερους στίχους στο ίδιο πνεύμα : […] Σημεία στη μνήμη, σχηματίζουν στιγμές”. Συμπερασματικά, στην 3η ενότητα,  το χρώμα γίνεται το κυρίαρχο εκφραστικό μέσο που φωτίζει συμβολικά και μέσω των αισθήσεων, ψυχικές, υποκειμενικές εμπειρίες.

4η Ενότητα

Με 12 σχέδια (στυλό σε χαρτί) που παραπέμπουν σε μεταλλασσόμενους μικροοργανισμούς, η Α. Ανδρέου “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “The + Pillow”, υποδηλώνοντας, εν καιρώ πανδημίας, τις ευαίσθητες ισορροπίες στη φύση. Με μία καλλιτεχνική φωτογραφία, η Μ. Καρκανάκη εμπλέκεται σε μια εννοιολογική συνομιλίαμε τα εικαστικό μαξιλάρι “Deeper”. Το θέμα της, “Asphyxia”, εστιάζει στην αίσθηση της απειλής που δημιουργούν τα “βαθιά νερά” της πραγματικότητας ή των απόκρυφων σκέψεων. Στο έργο “Live or die with Lillys” (ζωγραφική σε ύφασμα με ανεξίτηλους μαρκαδόρους) ο Χ. Μαργαρίτης “συνομιλεί” με το εικαστικό μαξιλάρι “Lillys” του Σταθογιάννη, με κοινή αναφορά στα συμπαντικά χρώματα που εκλαμβάνονται ως κοσμική ενέργεια, και στις λευκές γραμμές του θέματος. Ωστόσο, η ζωγραφική του Μαργαρίτη γίνεται  ανθρωποκεντρική (με την εισαγωγή της ανθρώπινης μορφής στη σύνθεση) και το έργο πλαισιώνεται με τη χαρακτηριστική του εικαστική γραφή.  

Με το έργο «Κοιτάζεις μέσα σου» (ύφασμα, σινική μελάνη, μεταξωτή κλωστή), η Σ. Μπακιρτζή συνδιαλέγεται τόσο σε συμβολικό όσο και σε μορφολογικό επίπεδο μετο εικαστικό μαξιλάρι “Dilly Dilly”, με κοινή αναφορά στην καντηλήθρα που λειτουργεί  ως σύμβολο. Το έργο συνοδεύεται από ποίημα (σε ελεύθερους στίχους) που μεταφέρει την αγωνία της γλυκόπικρης περιπλάνησης στη ζωή: “Ένας κύκλος είναι όλη η διαδρομή και εσύ βαδίζεις στην περίμετρο του”. Στο έργο “Matter of Time” (mix media – ζωγραφική, μολύβι, κάρβουνο, ακουαρέλα), ο Μ. Μπατζόλης μετουσιώνει το λευκό σεντόνι σε καμβά και  “συνομιλεί” με το ομότιτλο εικαστικό μαξιλάρι του Σταθογιάννη. Η προβληματική αφορά στην Παρουσία και Εξέλιξη της ανθρώπινης οντότητας στον  χωροχρόνο.

Με το έργο “Emerald flower” (ζωγραφική με ακρυλικά & μελάνια) η Μαρία Λιτινα επικοινωνεί με το ομότιτλο εικαστικό μαξιλάρι του Σταθογιάννη. Στο έργο αναδεικνύεται το μοτίβο του άνθους με τα ανοιγμένα πέταλα και δίνεται έμφαση στις συμβολικές προεκτάσεις της μορφής του άνθους. Το ζωγραφικό έργο συνοδεύεται από ποίημα (σε ελεύθερους στίχους) σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τις έννοιες της περιπλάνησης, της αποπλάνησης και του εφήμερου: “Σ’ ένα άνθος η ζωή φαίνεται να έρχεται, σ’ αυτό πάλι να χάνεται”. Τον ασφυκτικό εγκλεισμότου σύγχρονου ανθρώπου στη ματαιοδοξία πραγματεύεται ο Ε. Ρούσσος στο συμβολικό του σχέδιο (μελάνι σε χαρτί) με θέμα “The Very Next Full Step”. Το έργο επικοινωνεί με το εικαστικό μαξιλάρι “Steps” για να αναδείξει ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοπραγμάτωση και την αναζήτηση του εσωτερικού φωτός. Συμπερασματικά, στην 4η ενότητα, δίνεται έμφαση στην διαπραγμάτευση εννοιών. Η “ιδέα”, είτε ως υπαρξιακός στοχασμός είτε ως κοινωνικός προβληματισμός, “κρύβεται” στη χρήση συμβολικών μοτίβων, στον συνδυασμό των υλικών, στα αναπαραστατικά ή μη αναπαραστατικά στοιχεία των έργων σύγχρονης τέχνης και στις αρμονικές ή διάφωνες “συνηχήσεις” των χρωμάτων τους.  

ΤΕΧΝΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Ατομική έκθεση Ioannis Stathoyiannis Is & Zhu pillows collection  Αφηγήσεις και διάλογοι 21 συν 8 καλλιτεχνών

Εικαστική έκθεση, 1-10 Ιουλίου 2021, Hotel Olympic, Ηράκλειο Κρήτης

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουρουτάκη

Μνήμες, συναισθήματα και προσωπικές μαρτυρίες συνθέτουν την ταυτότητα της συλλογής Ιs & Zhu Stathoyiannis pillows collection. Ο εικαστικός ψηφιακός σχεδιασμός του Ιωάννη Σταθογιάννη όπως αποτυπώνεται σε ύφασμα, ξεφεύγει από το “διακοσμητικό” πνεύμα των εφαρμοσμένων τεχνών ή ακόμη και από το πνεύμα της αποστασιοποίησης[1] και της απλής κοινωνικής καταγραφής[2] της αμερικάνικης Pop Art και του Andy Warhol[3]. Πρόκειται για μια τέχνη με βιωματική, συμβολιστική και εννοιολογική διάσταση, που βασίζεται κυρίως στην ιδέα, σε έννοιες και συναισθήματα που αφήνουν το υλικό τους αποτύπωμα σε ύφασμα που χρησιμοποιείται ως καμβάς και πεδίο εικαστικής έκφρασης.

Με αφετηρία το προσωπικό του ενδιαφέρον για το ύφασμα, με βάση τις εξειδικευμένες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο design (στις καλές και στις ψηφιακές μορφές τέχνης, στα Πανεπιστήμια  Central Lancashire και  Wolverhampton), με οδηγό τις μνήμες του από ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, τη διδακτική του εμπειρία στην Κίνα (Raffles Education Corp. Singapore) και  την εμβριθή  γνώση του κινέζικου πολιτισμού, κουλτούρας και μυθολογίας[4], ο Σταθογιάννης πραγματεύεται στο έργο του έννοιες όπως ο τόπος, η παρουσία, η οντότητα, η ταυτότητα, η κρίση, ενώ παράλληλα εκφράζει κοινωνικούς προβληματισμούς για τη σκιά του ρατσισμού, τη μετανάστευση, κλπ. Η φύση πρωταγωνιστεί συμβολικά στις συνθέσεις του, ενώ πολλές είναι και οι αναφορές του σε σύμβολα της Κρητικής μυθολογίας.

Η μορφοπλαστική γλώσσα του Σταθογιάννη κινείται συχνά στο μεταίχμιο μεταξύ αναπαράστασης και παραστατικής εικασίας. Δημιουργεί ημι-παραστατικές ή αφαιρετικές, συνθέσεις, με μινιμαλιστικές, υπαινικτικές και αινιγματικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις των θεμάτων. Εξωτικά μοτίβα και ονειρικά χρώματα μεταφέρουν τη βιωματική & υποκειμενική πρόσληψη της εμπειρίας του ταξιδιού. Το χρώμα ως αίσθημα και συναίσθημα, μαρτυράει έντονες ψυχικές εντυπώσεις και υποδηλώνει βαθειά συγκίνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η “χειρονομιακή” γραφή και τεχνική του Σταθογιάννη, στις περιπτώσεις όπου η ψηφιακή του ζωγραφική αποτυπώνει εμφανώς τη χειρονομία του δημιουργού.

Το βιωματικό και το μεταφυσικό στοιχείο είναι έντονο στην τελευταία συλλογή του Σταθογιάννη που φέρει τον τίτλο “Live or Die”. Ο καλλιτέχνης διαπραγματεύεται εννοιολογικά και τεχνικά με το φως και το νερό, σε συνθέσεις που εκλαμβάνονται ως προσωπική ένδειξη αγωνίας για τα τεκταινόμενα, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Χρησιμοποιεί νεκρές φύσεις και σύμβολα (γεωμετρικά σχήματα, καντηλήθρες ψάρια, πτηνά, κλπ) για να εκφράσει έντονους υπαρξιακούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Το χρώμα μεταφέρει την αίσθηση του υγρού στοιχείου που συνδέεται άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης Ioannis Stathoyiannis Is & Zhu pillows collection Αφηγήσεις και διάλογοι 21 + 8 καλλιτεχνών, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, για συμμετοχή στην έκθεση με έργο που συνδυάζει και τη χρήση υφάσματος. Επιζητήσαμε την εκφραστική ιδιαιτερότητα, την ποικιλία των μέσων και των ειδών τέχνης (εικαστικός ψηφιακός σχεδιασμός, εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτική, ζωγραφική, μεικτές τεχνικές, animation, σχέδια σε ύφασμα, καλλιτεχνική φωτογραφία, σκίτσα για animation, σχέδια μόδας) με στόχο να συνθέσουμε και να εκθέσουμε ένα εικαστικό σύμπαν σε συνομιλία.


[1]Χαραλαμπίδης, Α., (1995). Η Τέχνη του 20ου Αιώνα – Η Μεταπολεμική Περίοδος, τ. 3, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, σ. 87.
[2] Bjelajac, D., (2000). American Art – A Cultural History, Laurence King, London, p. 371.
[3]Βλ. Warhol Andy, “Silver Clouds”, 1966.
[4]Σταθογιάννης, Ι., (2010). Μύθοι και Ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα και Κίνα [ελληνικά- κινέζικα]. Αθήνα, ΑΩΡ. Stathoyiannis, I., (2007). Cultural Traveling between Greece and China, Guangdong Educational Publishing House.        

Βιογραφικό του Ιωάννη Σταθογιάννη

Ο Ιωάννης Σταθογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire της Μεγάλης Βρετανίας, απ’ όπου αποφοίτησε με τιμητική διάκριση στις Καλές Τέχνες και προσανατολισμό στις Ψηφιακές Μορφές Τέχνης Μαθήτευσε πλάι στους καθηγητές – καλλιτέχνες διεθνούς φήμης Lubaina Himid και Chris Meigh – Andrews. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Arts and Design Network) με ειδίκευση στην κινούμενη εικόνα από το Πανεπιστήμιο Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας και Παιδαγωγική κατάρτιση από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.

Το 2006 δίδαξε ως μέλος διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Πληροφορικής και Οπτικοαουστικών Μέσων στο Πρότυπο, Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Raffles Education Corporation Singapore, Raffles LaSalle Institute της Καντόνα, Κίνα. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Εικαστικών στην δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής πορείας του έχει συνεργαστεί με εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, στη Διαφήμιση, τη Μόδα, την Επικοινωνία, κλπ. Υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μελέτες και προτάσεις για την Ψηφιακή Τεχνολογία, την Εικονική Πραγματικότητα και το Κινούμενο Σχέδιο. Το συγγραφικό του έργο εστιάζει στην καταγραφή και διάσωση μύθων. Το δίγλωσσο βιβλίο-λεύκωμα του με τίτλο «Cultural Travelling between Greece and China» εκδόθηκε στην Κίνα το 2007 και έλαβε σημαντικές διακρίσεις, ενώ το 2010 επανεκδόθηκε μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα.

Το 2014 δημιούργησε την εικαστική συλλογή μαξιλαριών Is&Zhu Stathoyiannis. Σχέδιά του εντάχθηκαν στην καλοκαιρινή συλλογή “Theros 2019”, με τον γνωστό σχεδιαστή μόδας Δημήτρη Ντάσσιο και την εταιρεία Dassios. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος και του Συλλόγου «Οι φίλοι των Μυκηνών και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού».