Μενού Κλείσιμο

Ελένη Μανωλαράκη: “Όπως στη ζωή έτσι και στην τέχνη”. Εγκαίνια ψηφιακής έκθεσης

Αφιέρωμα – Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε στη νέα ψηφιακή έκθεση της Ελένης Μανωλαράκη με τίτλο: “Όπως στη ζωή έτσι και στην τέχνη”. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 5:30μμ. στον ιστοχώρο της εικαστικού:

Ελένη Μανωλαράκη: έργα διαδρομής elenimanolarakiartworks.com

Ο ιστοχώρος καθώς και η ψηφιακή έκθεση θα ενεργοποιηθούν την ημέρα και την ώρα των εγκαινίων. Την ψηφιακή έκθεση και το τεχνοκριτικό κείμενο επιμελείται η δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός της τέχνης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Σχολή ΑΡΜΗΧ. Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, η Ελένη Μανωλαράκη επέλεξε την επικοινωνία της νέας της δουλειάς μέσω του διαδικτύου. Η ψηφιοποίηση του αρχείου της αποτελούσε μια ανάγκη που υλοποιεί τώρα, την περίοδο του εγκλεισμού. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Περιλαμβάνει τοπιογραφίες με ακουαρέλες και τέμπερες, μια εικαστική εγκατάσταση και σχέδια με μολύβι, σινική μελάνη και στυλό.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου. O Γ. Βογιατζόγλου δήλωσε τα εξής: “Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου χαιρετίζει την ψηφιακή έκθεση της Ελένης Μανωλαράκη και την θέτει υπό την αιγίδα της. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη συλλογή έργων που υπηρετούν το μείζον θέμα της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Είμαστε σίγουροι πως ο εικονικός επισκέπτης θα μπορέσει να νιώσει τον συμβολισμό και τα μηνύματα, παρατηρώντας τα έργα με προσοχή. Εκτιμώ την Μανωλαράκη και  αγαπώ το έργο της το οποίο και παρακολουθώ. Έχω άλλωστε στη συλλογή μου έργα της. Η τελευταία της δουλειά ομολογώ ότι με ξάφνιασε ευχάριστα”. 

Η Ελένη Μανωλαράκη επισημαίνει αναφορικά με την έκθεση: “Τίποτα δεν μπορεί να καταργήσει την  επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, μόνο να της αλλάξει μορφή. Ασφαλώς και θα προτιμούσα να δείτε τα έργα μου από κοντά για το άμεσο της αίσθησης, όπως και εγώ τα πρόσωπα σας, για το άμεσο και αλάνθαστο των εκφράσεων τους. Κάτι τέτοιο  δεν μπορεί να γίνει αυτούς τους καιρούς και δεν αγαπώ την γκρίνια. Έχω μια δουλειά καινούρια, σε ιστοσελίδα μόλις κατασκευασμένη,  όπου υπάρχει και με αντιπροσωπευτικό τρόπο η διαδρομή  μου στην τέχνη. Με την καρδιά μου σας προσκαλώ να  περιηγηθείτε. Θα χαρώ αν λάβω τις εντυπώσεις σας”.     

Η επιμελήτρια Αλεξάνδρα Κουρουτάκη σημειώνει: “Μέσα από τη νέα της έκθεση, η Μανωλαράκη συνεχίζει να εκφράζει τη βαθιά, ειλικρινή και ουσιαστική της σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Από εκεί αντλεί στοιχεία και δημιουργεί έναν προσωπικό κώδικα, μια οπτική γλώσσα με πολλούς πειραματισμούς γραφής και ποικίλες ζωγραφικές θεωρήσεις που μεταβαίνουν από την παρατήρηση του θέματος, στην αφαιρετική απεικόνιση και στη συμβολοποίηση. Ο ζωγραφικός της κόσμος χαρακτηρίζεται από λυρικό χρωματικό οίστρο. Τα σύμβολα και οι σημασιολογικοί κώδικες που χρησιμοποιεί καθιστούν το έργο της τόσο ελεγειακά ποιητικό όσο και πολιτικά επίκαιρο.

Στη 2η ενότητα, η Μανωλαράκη οργανώνει μια εικαστική εγκατάσταση ως πλαίσιο δράσης στην οποία συμμετέχει η ίδια η καλλιτέχνιδα και δυνητικά οι θεατές. Η δουλειά της των τελευταίων χρόνων λειτουργεί ως “manifesto” υπέρ της επανασύνδεσης με τη φύση. Τα έργα της αποκτούν μια “τοπιογραφική σημειολογία” εξαιρετικά δραστική τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε νοητικό επίπεδο. Η τρίτη ενότητα αποτελείται από  παλιά και νέα σχέδια με πρόδηλη αναφορά σε υπαρξιακά και οντολογικά ζητήματα, σε σχέση με το τι είναι τέχνη και ζωή”. (Απόσπασμα από το τεχνοκριτικό κείμενο)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ

Η Ελένη Μανωλαράκη γεννήθηκε στους πρόποδες των Λευκών Όρεων, στο χωριό Μεσκλά Κυδωνίας Χανίων. Σπούδασε αρχικά γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου στην Τήνο (1975-78), ζωγραφική και ιστορία της τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1978-84). 

Εργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο Δημοτικό Θέατρο Ελευσίνας από το 1986 μέχρι το 1988. Την περίοδο 2001-06 εκπόνησε εικαστικά-ποιητικά-μουσικά δρώμενα και διαλέξεις για την τέχνη στον Ρητορικό Κύκλο (Σχολή της ρητορικής τέχνης και φιλοσοφίας) στην Αθήνα. 

Δίδαξε σε σχολεία της ιδιωτική και της δημόσιας εκπαίδευσης κατά την περίοδο 1984 – 2015. Έχει παρουσιάσει έργα της στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά ,στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στη Biennale νέων Μασσαλία 1985, στο Μόναχο και στο Παρίσι. 

Το έργο της παρουσιάζει ποικιλία κατά τον τρόπο μα και το είδος. Άλλα έργα δίνουν έμφαση στην χειρονομία, άλλα στις έννοιες, άλλα στις φυσικές δυνατότητες του βλέμματος, στο συμβολισμό, στην παρατήρηση, στην μύθευση. Έχει δημιουργήσει έργα δύο και τριών διαστάσεων (ζωγραφική, κατασκευές, εγκαταστάσεις) καθώς και δρώμενα. Έργα της υπάρχουν σε συλλογές και ιδιωτικές πινακοθήκες, στο ΜΜΣΤ (τώρα μέρος του MOMus), στο Μ.Σ.Τ. Ελαιουργείον, Δρομόνερο Χανίων και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.